Nem elég a profi gép

Miért nem elég önmagában egy profi fényképezőgép ahhoz, hogy profi fotókat készíts?

“Olyan semmiségnek tűnik ez az egész fotózás. Csak kattint a fotós és elkészül a kép. Biztosan mindent a gép csinál. Ezt én is meg tudom csinálni, csak egy jó fényképezőgép kell. Ezek szerint Ha veszek egy drága fényképezőgépet, akkor én is profi fotós lehetek” – gondolják sokan.

Valóban elég ennyi egy jó képhez?

Nézzük meg, hogy mi zajlik a profi fényképezőgépek piacán.

Jobbnál-jobb gépeket lehet beszerezni, a gyártók hangzatos marketingszöveggel kínálják a termékeiket azt sugallva, hogy csak egy jó fényképezőgép választ el a csodás fotóktól.

Amikor próbálsz választani ezen a piacon, akkor elkezded bújni a specifikációkat. Biztosra akarsz menni, egyre csak növeled az erre szánt keretedet, hogy a legjobb, a legtöbb tudással rendelkező fényképezőgépet szerezhesd meg.

Megrendeled a legtöbbet ígérőt, ami még belefér a büdzsédbe. Egy kattintás a webshopban és a gépet másnap már kézbe is foghatod.

Elégedetten hátradőlsz, hiszen úgy gondolod, hogy megtetted, amit kell, hogy profi válj.

Másnap alig várod a futárt, a megérkezett csomagot izgatottan bontod ki.
Gyönyörű gép, jó megfogni, kézben tartva már egyből profinak is érzed magad.
Egyből teszel is ki egy szelfit a fényképezőgéppel és írod, hogy jöhetnek is hozzád fotózásra az ismerősök.

Az első képek után viszont elmarad a várva várt csoda. Lehet, hogy élesebbek a képek, de valahogy mégse az igazi, nincsen meg az a “wow” érzés, amit más képeinél tapasztaltál.
Pedig ugyanaz a gép, ugyan úgy nyomod meg a gombot. Nem igazán érted, mi lehet a gond

Kitartóan próbálkozol, folyamatosan fotózol mindent, összevissza állítgatod a gépet, sorozatfelvételre állítod, hátha 100 képből 1 jól sikerül. Mozgó témáknál ez néha be is jön, de egy mozdulatlan eseménynél mindegyik kép ugyan olyan rossz.

Érzed te is, hogy valami nem stimmel.
Ezt nem csak te tapasztalod, hanem az ismerőseid is.
Egyre cikibb előttük, hogy van egy baromi drága géped, de nem tudsz vele igazán jó képet lőni, a barátok már azzal heccelnek, hogy a telefonjukkal szebb fotót készítenek,, mint te a vagyonokat érő gépeddel.
Emiatt egyre inkább elmegy a kedved az egésztők, kevesebbet gyakorolsz, egyre kevesebb helyre viszed magaddal, sok időt tölt a polcodon.
Félted is, hiszen drága volt, vagyis ez lesz a kifogásod, hogy most miért nincsen nálad.

Minden egyes alkalommal bűntudat érzése kerít hatalmába, ha ránézel a fényképezőgépre, társaságban meg már menekülsz, ha a fotózás a téma.

Lassan belátod, hogy nem elég a jó fényképezőgép egy jó képhez.

A fotót nem a technikától kell várni, hanem azt neked kell megalkotnod. A fotó benned van, amit a technika segítségével tudsz rögzíteni is és másnak megmutatni.

Mi a megoldás?
Ha nem csak tucatfotót szeretnél készíteni, vagy a véletlenre bízni a sikeredet, akkor elengedhetetlen a gép mellett az embert is fejleszteni.
A drága felszerelésedet csak így fogod tudni kihasználni.

A fotózás legfontosabb komponense a gondolkodó ember, enélkül csak középszerű tucatfotót fogsz készíteni, amihez felesleges a drága felszerelés.

A tudást nem tudod egy kattintással megvásárolni.
Ne a technikától várd a jó képet, fejleszd a vizuális látásmódodat