Lesifotósok

Pár éve a karácsonyi ünnepi időszakban szeretett volna hozzánk fotózásra egy külföldön élő házaspár. Nem volt egyszerű az időpont egyeztetés, mert csak látogatóba jöttek haza, de mivel nagyon szerettek volna eljönni hozzánk, ezért belementünk, hogy miattuk bemegyünk két ünnep között is és lefotózzuk őket.
Egy szokványos családi fotózásnak indult, a megszokott jó hangulatban, folyamatosan készültek a képek.
Viszont egyre furcsább lett, hogy a hölgy inkább külső szemlélője volt a fotózásnak, mintha nem érdekelné annyira az egész, miközben az időpont egyeztetésnél azt éreztük, hogy nagyon akarja a fotózást. Rá is kérdeztünk, hogy minden rendben van-e, de biztosított róla minket, hogy csak figyel.
Először csak figyelt minket, aztán egyre furcsább volt, hogy nem oda illő kérdéseket tett fel, a fotózás hátteréről, technikákról.
Lassan aztán kiderült, hogy igazából nem is a képekért jött. Amikor már nem tudta rejtegetni, elmondta, hogy az egész látogatás célja, hogy ellesse, mi hogyan dolgozunk és az alapján külföldön ő is létrehozzon egy ilyen vállalkozást. Nagyon megtetszett neki, amit és ahogy csináljuk és azt gondolta, hogy ez a leghatékonyabb módja, ha megles minket, így ő is kutyafotóssá válik.
Ugyan sosem foglalkozott még fotózással, de nagyon magabiztos volt.
Akkor lepődtünk meg igazán, amikor fél óra elteltével mondta, köszöni, ő már mindent tud és látja hogyan kell ezt csinálni.
Úgy ítélte meg, hogy ahhoz, hogy profi legyen elég annyi, hogy egyszer eljön megrendelőként egy fotózásunkra, és ezután már könnyedén meg tudja valósítani ezt bárhol.
Erre már tényleg nem nagyon tudtunk mit mondani, csak mosolyogtunk magunkban.
Kívülről csak a jéghegy csúcsa látszik.
Megnézni valakit egyszer ahogy dolgozik és ez alapján kijelenteni, hogy neki ennyi elég, hogy ezt ő is megcsinálja? Ez olyan, mintha látsz egy előadót a színpadon, és csak azért mert meghallgattad az elődását utána Te is remek elődásokat tudnál tartani.
Azzal semmit nem érsz, ha kívülről meglesel egy fotós, ahogy nyomja a gombot. A lényeg a fejében zajlik, folyamatosan elemez, döntéseket hoz, hogy a fotózás valóban élvezetes és eredményes legyen mindenki számára.
Ha a fotós fejében levő titkokhoz, gondolkodáshoz hozzájutsz és kitartóan gyakorolsz az útmutatása alapján, akkor Te is profi lehetsz.