Hosszútávú gondolkodás: a fenntarthatóság fontossága

Amikor a célok és lehetőségek megvalósításáról van szó, én mindig hosszú távra tervezek. Nem égetem fel a lehetőségeimet a rövid távú sikerek oltárán. Hiszem, hogy az életnek egészében kell jónak lennie, nem csak egy-egy rövid időszaknak.

Ez a hozzáállás különösen fontos a tanítás terén is. Célom, hogy mélyreható, tartós változást érjünk el a mentoráltakkal, nem csupán ideiglenes hatásokat, amik gyorsan elillannak. A fenntarthatóság minden döntésem középpontjában áll, legyen szó oktatásról, fotózásról vagy bármilyen más tevékenységről.

Mindig alaposan megvizsgálom, hogy egy adott tevékenység fenntartható-e hosszú távon, milyen költségekkel és következményekkel jár annak fenntartása. Figyelembe veszem azokat az elemeket is, amik elsőre talán jelentéktelennek tűnhetnek, de hosszú távon problémákat okozhatnak.

A fotózás terén is ez a szemlélet vezérel. Nem arról van szó, hogy egyszer jól sikerüljön egy fotósorozat, hanem hogy akár századik, ezredik alkalommal is élvezetes és kihívásokkal teli maradjon. Már több mint tíz éve foglalkozom családi fotózással, és még mindig új örömöket és kihívásokat találok benne.

A mentoráltjaimnak is ezt a tisztánlátást igyekszem átadni: segítek nekik abban, hogy jobban lássák és értsék meg, milyen tevékenységek azok, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak és kielégítőek számukra. Az a célom, hogy ne csak jó fotósok váljanak belőlük, hanem hogy olyan szakemberek legyenek, akik hosszú távon is szenvedéllyel és örömmel végezhetik a munkájukat.
– Péter